Zawartosci węglowodanów w produktach

Znaczne ilości węglowodanów zawiera pieczywo, mąka, kasza, ziemniaki i niektóre warzywa. Zawartość węglowodanów w dżemach przekracza znacznie połowę ich wagi, a cukier i miód są w zasadzie czystymi węglowodanami. Białko wchodzi w skład produktów mącznych, kasz i warzyw strączkowych, ale szczególnie dużo pełnowartościowego białka zawierają: mięso, jaja, mleko i sery. Produkty tłuszczowe dzielimy zwykle — ze względu na ich pochodzenie — na zwierzęce i roślinne. Do pierwszych należą masło i smalec, do drugich oliwa, różne oleje oraz margaryna. W zależności od swych właściwości chemicznych i biologicznych produkty pokarmowe odgrywają różną rolę w organizmie człowieka. Węglowodany i tłuszcze spełniają głównie rolę materiału energetycznego, białko zaś materiału budulcowego.

Witam na moim serwisie! Jestem lekarzem specjalistą w jednym z Łódzkich szpitali. Medycyna pasjonowała mnie od dziecka, już jako 10 letni chłopiec postanowiłem, że zostanę lekarzem i będę pomagał ludziom. Bloga prowadzę aby mieć bliższy kontakt z pacjentami, zamieszczam tutaj wiele przydatnych w leczeniu informacji. zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)