Warzywa 6-procentowe

W dietach przekraczających 1200 kcal (5024 kJ) warzywa te można podawać bez żadnego ograniczenia, zostawiając choremu całkowitą swobodę i w ich doborze i spożywaniu. Bardzo wskazane są również warzywa 6-procentowe, czyli zawierające 6% węglowodanów w swej objętości. Należą do nich m.in. marchew, dynia, brukselka, buraki i groszek zielony. Kalorie oraz węglowodany i białko zawarte w tych warzywach powinny być jednak zawsze wliczane do stosowanej diety. Znaczną pomoc w ich stosowaniu stanowią tzw. wymienniki pokarmowe. Są one zawarte w tabeli 8 i znakomicie ułatwiają zamianę różnych gatunków warzyw w zależności od upodobań chorego i zaopatrzenia rynku. Analogiczne ułatwienie stanowią również zawarte w wymienionej tabeli wymienniki dotyczące innych produktów pokarmowych.

Witam na moim serwisie! Jestem lekarzem specjalistą w jednym z Łódzkich szpitali. Medycyna pasjonowała mnie od dziecka, już jako 10 letni chłopiec postanowiłem, że zostanę lekarzem i będę pomagał ludziom. Bloga prowadzę aby mieć bliższy kontakt z pacjentami, zamieszczam tutaj wiele przydatnych w leczeniu informacji. zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)