Regulacja funkcji ustrojowych

Oprócz tej roli pokarmy wywierają jeszcze ważny — „regulują funkcje ustrojowe, dzięki zawartym w po- szczególnych produktach witaminom, składnikom mineralnym, elementarnym cząsteczkom białka nie wytwarzanym w ustroju człowieka — tzw. aminokwasom egzogennym, specjalnym cząsteczkom kwasów tłuszczowych, tzw. nienasyconych, i licznym mikroelementom, jak jod, kobalt, żelazo, cynk, miedź, mangan i in. Pożywienie pełnowartościowe powinno zawierać przeszło 60 podobnych składników. Niedostatek każdego z nich powoduje „choroby z niedoboru”, jak np. hipowitaminozy, niedokrwistość i in. Przemiana materii organizmu ludzkiego jest ściśle wkomponowana w bieg przemian całej materii ożywionej na naszej planecie. Źródłem wszelkiej energii na ziemi jest słońce. Dzięki energii słonecznej rośliny wytwarzają wspomniane już produkty pokarmowe.

Witam na moim serwisie! Jestem lekarzem specjalistą w jednym z Łódzkich szpitali. Medycyna pasjonowała mnie od dziecka, już jako 10 letni chłopiec postanowiłem, że zostanę lekarzem i będę pomagał ludziom. Bloga prowadzę aby mieć bliższy kontakt z pacjentami, zamieszczam tutaj wiele przydatnych w leczeniu informacji. zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)