Kaloryczność pożywienia

Dlatego też problemu tego nie można rozwiąże: drogą masowych instrukcji albo ogłaszania w po polarnych periodykach różnorodnych „diet — cudów”. żywienie dietetyczne, które ma przynieść poprawą stanu zdrowia lub uchronić przed chorobą, może być prowadzone jedynie pod kierunkiem lekarza dobrze obeznanego ze stanem zdrowia i osobowością poszczególnych pacjentów. Kaloryczność pożywienia u poszczególnych zdrowych osób liożele się różnić bardzo znacznie. Badania przeprowadzone na dużym materiale wykazały, iż może ona wahać się w granicach od 1800 (7536 kJ) do 5000 kcal (20 934 kJ) na dobę i to niezależnie od wagi ciała, a nawet wykonywanego zawodu. Ogólnie przyjmuje się jednak, iż podstawowe zapotrzebowanie zdrowego człowieka pozostającego w zupełnym spokoju przynosi rano na czczo 1 kcal (4 kJ) na 1 kg wagi ciała w ciągu godziny.

Witam na moim serwisie! Jestem lekarzem specjalistą w jednym z Łódzkich szpitali. Medycyna pasjonowała mnie od dziecka, już jako 10 letni chłopiec postanowiłem, że zostanę lekarzem i będę pomagał ludziom. Bloga prowadzę aby mieć bliższy kontakt z pacjentami, zamieszczam tutaj wiele przydatnych w leczeniu informacji. zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)