Dynamiczne działanie białka

Jest to, wspomniane już przez nas, swoiście dynamiczne działanie białka. Obliczono, iż na każde 100 kcal (419 kJ) dostarczonych organizmowi w postaci białka (czyli około 25 g czystego białka), organizm zużywa w przemianach pośrednich około 30 kcal (126 kJ). Taka strata energii bardzo ułatwia prowadzenie kuracji odchudzającej. Białko wywiera również korzystny wpływ na funkcje wątroby. Uwagi te dotyczyły samego białka. W takich produktach, jak mięso, ser i jaja, występuje ono razem z tłuszczem. Tłuszcz zaś należy w dietach redukujących ograniczyć do niezbędnego minimum — od 20 do 40 g na dobę. Połowę należnego tłuszczu należy podawać w postaci oleju sojowego lub słonecznikowego, a połowę w postaci masła. W ten sposób zapewniamy dostarczenie organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawartych w wymienionych olejach oraz witamin (A, D, E), zawartych w maśle.

Witam na moim serwisie! Jestem lekarzem specjalistą w jednym z Łódzkich szpitali. Medycyna pasjonowała mnie od dziecka, już jako 10 letni chłopiec postanowiłem, że zostanę lekarzem i będę pomagał ludziom. Bloga prowadzę aby mieć bliższy kontakt z pacjentami, zamieszczam tutaj wiele przydatnych w leczeniu informacji. zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)